
Oca: Bu kök sebze, ilk olarak Güney Amerika'da yetiştirilmiştir. "Yeni Zelanda Patatesi" olarak da bilinir. Kuzey Amerika'da bulması zor iken, Güney Amerika'da neredeyse patatesle birlikte ekilecek kadar ünlüdür. C vitamini, potasyum ve demir bakımından zengindir. Oca'nın değişik çeşitleri vardır, tat bakımından da farklılık gösterirler. Fakat genel olarak patatesten daha keskin ve daha tatlıdır. Biraz meyveye benzer.

Kaplan fıstığı: Genellikle "fıstık" diye isimlendirilse de, kökeni yer bademi bitkisinden gelir. İlk olarak Eski Mısır'da yetiştirilmiştir. Ancak bugün, Güney Avrupa'da, özellikle İspanya'da yaygındır. Kaplan fıstığı, yenmeden önce genellikle ıslatılır ve tadı cevize benzer, tatlıdır. İspanya'da şekerli sütlü bir içecek olan horchata yapımında kullanılır.

Romanesco: Bu büyüleyici meyve aslında karnabahar'ın egzotik bir çeşididir. Eğer ona bakarken kendinizi bi tuhaf hissediyorsanız, bunun nedeni parçalanmış bir görünümü olduğundandır. Bu bitkinin sarmalarrı Fibonacci sayılarını takip eder. Bu bilgi, matematiği sevenlerin ilgisini çekebilir. Ayrıca çok sağlıklı bir bitkidir, karaten, lif ve c vitamini içerir.

Yer lahanası: Lahananın yabani bir türü olan bu bitki, dünyanın en sağlıklı 150 sebzesinden biri olarak bilinmektedir. Hindistan'da çok tüketilir. Bir çok şekilde yenilebilir. Örneğin kökleri kızartılabilir, yaprakları salataya konabilir, veya diyetlerde tüketilebilir.

Tekesakalı çiçeği: Bu bitki ayçiçeğine benzer, ancak kökü yenilebilirdir ve tedavi edicidir. Tüm Avrupa'da ve Yakın Doğu'da popülerdir. Medikal olarak faydalı bir bitkidir. Yılan sokmasına da iyi gelmektedir. Bu sebzeyi de diğer sebzeler gibi tüketebilirsiniz, ancak farkı tadındadır. Tadı enginara benzer.

Kai-lan: Amerika menülerinde zaman zaman "çin brokolisi" olarak geçer. Besleyici yaprakları vardır. Salatalarda eşsiz bir tat bırakır. Brokoli dahil her yemeğe konabilir.

Nopales: Bu lezzetli sebze, asla tahmin edemeyeceğiniz bir bitkiden gelir: bir kaktüs türü. Dikenleri temizlendikten sonra etki kısmı yenilebilir. Meksika'da ünlü bir sebzedir ve etli olduğu için vejeteryanlar tarafından tercih edilmektedir.

Manioc: Güney Amerika'da keşfedilmiş nişastalı bir kök sebzedir. Önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Yaygın kullanımına rağmen, Kuzey Amerika'da bulması zor bir sebzedir. Çünkü yetiştirilmesi zordur. Patates gibi tüketilebilir.

Kırmızı deniz otu: Deniz kenarlarında gördüğünüz su yosununu pek canınız çekmeyebilir. Ancak kırmızı deniz otu farklıdır. Kuzey Atlantik'te ve İzlanda'da yaygındır. Çorbadan güvece kadar her yemekle birlikte servis edilebilir. B vitamini ve lif bakımından zengindir. İyi bir protein kaynağıdır. Ayrıca bol miktarda iyot içerdiği için, guatr'ı iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Yardlong: Güney Asya'da yetiştirilen ve fasulyeye benzeyen bu yeşil sebze, kızartmalarla çok iyi gider. Çok hızlı yetişen bir bitkidir. Gün gün uzadığı takip edilebilir. "Uzun çin fasulyesi" olarak da bilinir. A vitamini, C vitamini ve lif kaynağıdır.

Fiddleheads: Yeni İngiltere'de, özellikle Maine'de haşlanarak, salataya konarak veya mayonez-yağ ile tüketilir. Ülkenin geriye kalanı, bu sebzeyi bir uzaylıya benzetir ve tüketmez. Tıpkı mantar gibi, her türü yenmez. Bazı türleri zehirli olabilir. Omega-3 ve lif bakımından zengindir.
Yer lahanası: Lahananın yabani bir türü olan bu bitki, dünyanın en sağlıklı 150 sebzesinden biri olarak bilinmektedir. Hindistan'da çok tüketilir. Bir çok şekilde yenilebilir. Örneğin kökleri kızartılabilir, yaprakları salataya konabilir, veya diyetlerde tüketilebilir.
YanıtlaSilhalk arasında bılınen adı alabaş alabaş turbu hatta :) şeker gibi tatlı bişi o kadar zevklı kı yemek seker gıbı cerez gıbı yenebılır cok guzel tadı :)
hiç yemedim toprağın üstünde yetişen bi kereviz gibi görünüyo :D
Silelma gibi ama yemeden kerevız deme ;d
Silyer elması gibi :)
Sil