Ana içeriğe atla

Üniversiteye Yeni Başlayanlara Öneriler

Bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen öğrencilik hayatınızın zor bir dönemini atlattınız ve yeni bir hayata başlayacaksınız. Tebrikler, üniversiteli oldunuz. Hayatınızın daha zor bir dönemi korkarım şimdi başlıyor!

Aslında bu biraz kazandığınız bölüme göre de değişir. Ama iyi bir bölüm kazandıysanız, 4 yıl boyunca tabiri caizse 'inek' arkadaşlarla olacaksınız demektir. Yani bu şu demek oluyor, ne kadar çok çabalarsanız çabalayın, hayatınızın 24 saati dersten oluşmadığı müddetçe, çan eğrisinin altında kalacaksınız. 

Bu arada çan eğrisinin ne olduğunu bilmeyenler için bilgi: Çan eğrisi, sınıf ortalamasının çeşitli yöntemlerle alınarak geçme notunun belirlendiği bir sistemdir. 

Her sınava "bu sefer iyi not alacağım" ümitleriyle girip, psikopat hocaların içinden çıkılmaz soruları nedeniyle başarısız olup, "sınav çok zormuş yaa" diye arkadaşlarınızla dertleşip, sonra ineklerin aynı sınavdan yüz aldığını görerek her seferinde biraz daha umudunuzu kaybedeceksiniz. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, bunun son aşaması sürünmek olacaktır.


Bir süre sonra yüksek not almaktan vazgeçip, sadece derslerden geçmek isteyeceksiniz, ama bazen o bile mümkün olmayacak. Eğer benim gibi çok asosyal bir bölümde okuyacaksanız, vay halinize. Dört sene boyunca sınıfın çoğu ile selam bile vermeden mezun olup gideceksiniz. Eğer şanslıysanız, bir iki tane arkadaş bulursunuz.

Az önce bahsettiğim inek sınıflarda, paylaşım yoktur. Tüm bilgilerin gizliliği "sadece ben" olarak kayıtlıdır. Bazen insanlardan bile soğuyacaksınız.

Tabii, şaka bir yana, ki her şakada bir gerçek payı vardır, üniversite insana çok şey katar. Eğer utangaçsanız, bunu üstünüzden atmak için iyi bir fırsattır. Eğer asosyalseniz, sosyalleşmek için çok fırsatınız olacaktır. Para kazanmak isterseniz, buna da olanak sağlar üniversite. Eğer kafa dengi arkadaşlar bulabilirseniz, unutamayacağınız yılları saklayan bir yer olarak kalabilir kalbinizde...

Üniversiteye gitmeden önce bilinmesi gerekenler listesini aşağıya yazdım. Tabii bunlar sadece şimdi aklıma gelenler, daha neler vardır kimbilir:

  • Üniversitede teneffüs zili yoktur, hocalar ne zaman dersi bitirmek isterse, o zaman bitirirler.
  • Üniversitede hoca sınıfa girdiğinde ayağa kalkılmaz (Maalesef biz kalkmıştık :))
  • Hocanın anlayış derecesine bağlı olarak, bir ihtiyacınız olduğunda izin almadan sınıftan çıkıp gidebilir, ve hatta sınıfa girebilirsiniz.
  • Üniversitede vize ve final olmak üzere genellikle iki sınav yapılır.
  • Üniversitede hoca tek tek isim okuyarak yoklama almaz, siz imza kağıdına imza atarsınız. İyi haber, yakalanmadığınız sürece arkadaşlarınızın adına imza atabilirsiniz.
  • Üniversitede haftalık ders programınızda boş günlerle karşılaşırsanız, şaşırmayın! Bazı günler hiç dersiniz olmayabilir.
  • Üniversitede kitaptan çok, 'ders notu' vardır ve hayati önem taşır.

Son Not: Üniversite çok özlenir, kıymetini iyi bilin...


Yorumlar

  1. paranız varken öğrencilik hayatı kat kat daha keyifli hale geliyor. tasarruf edeceğim diye hiçbir sosyal aktiviteye katılmadan öğrencilik hayatınızı harcamayın. partilere gitmekten çekinmeyin. okul çevresindeki kafelerde, publarda çalışarak, www.othersapp.com gibi platformlardan para kazanarak hem kendi bağımsız ekonominizi oluşturmaya başlarsınız hem de daha sağlıklı bir sosyal hayatınız olur.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blog Keşif Etkinliği

KATILIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER, ETKİNLİĞİ SONLANDIRIYORUM, YENİ ETKİNLİKLERDE GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE :) Merhaba sevgili blog yazarı arkadaşlarım :) İki senedir blog yazdığım halde oldukça az takipçim var ama olsun yazmak zevkli, okunsa da okunmasa da :) Okuyanlar bana yeter. Ama gelin görün ki şu az takipçili halimle içimden bir blog keşif etkinliği başlatmak geldi, belki birilerine ve kendime faydam olur, birlikte yükseliriz diye. Etkinliğime katılmak için sağ taraftaki izleyiciler kısmından beni takip etmeniz ve bu yazının altında blog linkinizi ve blogunuzun konusunu yazmanız yeterli :) İsteyenler bloglarının ayrıntılı tanıtımını da yapabilir, onu da yayınlarım. Umarım faydalı bir etkinlik olur :) Katılımcılar 1.   ucanari.com :  Kozmetik, kitap, hobi ve diğer herşey 2. guzelliksenfonileri.blogspot.com.tr :  Güzellik, bakım ve mutfağa dair deneyimler 3. biposetkitap.blogspot.com :  Kitap-film yorumları 4.   turgayaksoy.blogspot.com.tr :  Gündem

Uçan Arı Miss Giordani Kampanyası

Yeni bir çekilişle herkese merhaba. Bu kez Oriflame'in en yeni ve en güzel kokularından biri olan Miss Giordani parfümü 1 kişiye hediye etmek istiyorum. http://tr.oriflame.com/products/product-detail.jhtml?prodCode=30399 Katılım Koşulları -Blogger'da izleyicim olmak ( 1 çekiliş hakkı ) Çekiliş haklarınızı arttırmak isterseniz; -Kampanyayı herhangi bir platformda paylaşmak ( +1 çekiliş hakkı ) -Oriflame'den 0-10 TL arası sipariş vermek ( +2 çekiliş hakkı ) -Oriflame'den 10-20 TL arası sipariş vermek ( +3 çekiliş hakkı ) -Oriflame'den 20-50 TL arası sipariş vermek ( +4 çekiliş hakkı ) -Oriflame'den 30 TL üzeri sipariş vermek ( +8 çekiliş hakkı ) Son katılım tarihi 1 Kasım 2014'tür. Herkese bol şans dilerim. Siparişleriniz için ucanariblog@gmail.com'a mail atabilirsiniz. Not: Çekilişin şeffaf olabilmesi için sipariş verildiğinde bu başlığa ekleme yapacağım.

Muhabbet Kuşu Nasıl Konuşturulur ve Nasıl Eğitilir?

Kendimi bildim bileli bizim evde muhabbet kuşu vardır. Önce İbo vardı, tabiki konuşuyordu, 6 yaşında öldü. Sonra başka bir "İbo" aldık, o 11 sene yaşadı ve öldü. Son olarak bir "Çiko"muz var ki dünyalar tatlısı, yıkanmış haliyle resmini sol tarafta görebilirsiniz. En çok çenesi düşük olan kuşumuz Çiko oldu. Bu işte artık uzmanlaşmış biri olarak aldığınız muhabbet kuşlarını konuşturabilmeniz için size bazı ipuçları vermek istiyorum. Başta, çoğunuzun bildiği gibi muhabbet kuşunun konuşabilmesi için, erkek olması gerekiyor. Peki dişi kuşlar konuşmaz mı? Çok nadir de olsa bir kaç kelime söyledikleri görülmüştür. Ancak şakır şakır konuşması için kesinlikle erkek olması gerekiyor. Yani insanlardaki durumun tam tersi, kadınlar çok konuşur ya hani :) Peki bir muhabbet kuşunun erkek olduğu nasıl anlaşılır? Burnunun renginden. Eğer burnu renkli ise erkektir.Aşağıdaki resimde burnu renksiz olan dişi, renkli olan erkek. Diyelim bütün şartlar tamam, erkek bir muh